Tuesday, September 25, 2007

Kailan


Kailan merupakan sejenis sayur daun yang bernilai sederhana tinggi dan digemari ramai. Ia dipercayai berasal dari kawasan Mediteranean, tetapi kini ditanam di kebanyakan negeri beriklim tropika dan sederhana. Di Semenanjung Malaysia, kawasan pengeluar utama kailan ialah Johor diikuti oleh Melaka, Perak dan Pulau Pinang.

Kailan mengandungi zat makanan seperti di dalam Jadual 2. Di antara zat makanan yang banyak terdapat pada kailan ialah kalsium, kalium dan carotene.
Bahagian kailan yang dimasak atau digoreng ialah batang, daun dan pucuk. Kailan boleh juga dimakan dari peringkat pokok muda sebagai baby kailan ataupun di peringkat hampir berbunga. Bagaimanapun, ia lazimnya dimakan di peringkat sebelum berbunga

Kailan adalah sejenis tanaman herba semusim yang tumbuh sehingga 40 cm tinggi di peringkat vegetatif dan boleh tumbuh sehingga semeter di peringkat berbunga. Semua bahagian vegetatif adalah glabrous dan glaucous. Lain-lain ciri pokok kailan adalah seperti berikut:

(i) Akar - Sistem akar adalah daripada jenis akar tunjang dengan abang-cabang akar yang kukuh.

(ii) Batang - Jenis tunggal, berwarna hijau kebiruan dan bercabang tirus di bahagian atas batang.

(iii) Daun - Daunnya adalah tebal, berselang, keras dan berpetiolate. Warna daun hijau kebiruan bentuk bujur telur.

(iv) Bunga - Di hujung batang 30 - 40 cm panjang dengan pedisel 1 - 2 cm panjang, bunga berwarna putih

No comments: