Tuesday, September 25, 2007

Kailan


Kailan merupakan sejenis sayur daun yang bernilai sederhana tinggi dan digemari ramai. Ia dipercayai berasal dari kawasan Mediteranean, tetapi kini ditanam di kebanyakan negeri beriklim tropika dan sederhana. Di Semenanjung Malaysia, kawasan pengeluar utama kailan ialah Johor diikuti oleh Melaka, Perak dan Pulau Pinang.

Kailan mengandungi zat makanan seperti di dalam Jadual 2. Di antara zat makanan yang banyak terdapat pada kailan ialah kalsium, kalium dan carotene.
Bahagian kailan yang dimasak atau digoreng ialah batang, daun dan pucuk. Kailan boleh juga dimakan dari peringkat pokok muda sebagai baby kailan ataupun di peringkat hampir berbunga. Bagaimanapun, ia lazimnya dimakan di peringkat sebelum berbunga

Kailan adalah sejenis tanaman herba semusim yang tumbuh sehingga 40 cm tinggi di peringkat vegetatif dan boleh tumbuh sehingga semeter di peringkat berbunga. Semua bahagian vegetatif adalah glabrous dan glaucous. Lain-lain ciri pokok kailan adalah seperti berikut:

(i) Akar - Sistem akar adalah daripada jenis akar tunjang dengan abang-cabang akar yang kukuh.

(ii) Batang - Jenis tunggal, berwarna hijau kebiruan dan bercabang tirus di bahagian atas batang.

(iii) Daun - Daunnya adalah tebal, berselang, keras dan berpetiolate. Warna daun hijau kebiruan bentuk bujur telur.

(iv) Bunga - Di hujung batang 30 - 40 cm panjang dengan pedisel 1 - 2 cm panjang, bunga berwarna putih

Bayam

Bayam (Amaranthus spp.) adalah satu daripada beberapa jenis sayur-sayuran berdaun yang popular dan ditanam dengan meluas di Malaysia. Ada beberapa jenis bayam yang tergolong di bawah keluarga Amaranthaceae ini. Jenis bayam yang popular ialah bayam hijau dan bayam merah.

Bayam ialah tanaman semusim yang mempunyai ciri-ciri berikut:

Batang - Licin, banyak cabang, berwarna hijau atau

kemerahan.

Daun - Bentuk bulat atau bujur. Berwarna hijau

atau kemerahan.

Bunga - Hermafrodit, berwarna putih kekuningan,

berbentuk spike.

Benih - Berwarna hitam berkilat, berbentuk bulat dan kecil. Berat 1000 biji benih ialah lebih kurang 0.3 g.

Bayam hijau (Amaranthus viridis) Ada dua jenis bayam hijau iaitu jenis hijau bulat dan hijau bujur. Kedua-dua jenis bayam ini mempunyai ciri bentuk daun yang berlainan. Jenis hijau bulat mempunyai daun bulat dan satu lagi bentuk bujur dan tirus. Selain daripada bentuk daun, ciri-ciri yang lain adalah serupa.

Bayam merah (Amaranthus gangeticus L.) Daun bayam merah ini berbentuk bulat dan berwarna kemerahan di bahagian tepi dan tengah daun.

TANAMAN LONGAN


Perkataan longan berasal dari bahasa Cina yang bermaksud Mata Naga (Dragon's eye). Ini adalah kerana isinya tebal dan bijinya bersaiz agak besar dan berwarna hitam berkilat. Ia dikatakan berasal dari negeri China. Walaubagaimanapun boleh dikatakan di setiap negara Asia mempunyai kultivar longan yang tersendiri.

Isi buah longan boleh dimakan segar ,dikeringkan atau ditinkan. Bagi masyarakat Cina ia dikatakan mempunyai khasiatperubatan. Negara pengeluar utama longan adalah China, Thailand ,Taiwan , dan Vietnam.

Longan (Dimocarpus longan Lour)adalah sejenis buah-buahan "arilloid" (di mana isinya meliputi biji) adalah daripada keluarga Sapindaceae, sama seperti rambutan dan laici. Ia boleh didapati serata Asia dan mempunyai kualiti buah yang berbeza-beza

Pembajaan

Ada 2 peringkat pembajaan iaitu:

Pembajaan Peringkat Belum Matang

Padaperingkat belum matang,gabungan baja organik dan baja bukan organik digunakan. Baja organik seperti najis haiwan disyorkan pada kadar 10kg/pk/thn dengan kekerapan 3-4 kali /tahun ditambah dengan baja bukan organikseperti 15:15:15dengan kadar 1-4 kg/tahun.

Pembajaan Peringkat Matang

Pembajaan bagi pokok dewasa (reproduktif) adalah untuk manipulasipembentukan jambak bunga, pembentukan buah dan pembentukan pucuk baru(vegetative growth) selepas kutipan hasil. Walaubagaimanapun keadaan pokoksemasa perlu diberi perhatian di dalam pengurusan pembajaan.



Teknologi Penanaman Anggur

Pendahuluan

Pokok anggur sesuai pada tanah yang mengandungi banyak bahan organan. Suhu dan hujan juga menentukan kesesuaian tanaman anggur. Kemarau yang panjang sehingga 3-4 bulan memberi peluang proses penukaran asid ke gula menyebabkan buah menjadi manis. Tapak penanaman hendaklah mempunyai saliran yang baik dan keasidan tanah antara 5.5-7.5

1. JENIS

JENAMA

TEMPOH MATANG

WARNA MASAK

New White Malaga

7 - 9 Bulan

Hijau

Green Perliet

9 - 12 Bulan

Hijau

Black Opal

9 - 12 Bulan

Hitam Biru

I.A.C

7 - 9 Bulan

Hijau

Kyoho

7 - 9 Bulan

Merah Tua

2. BENIH TANAMAN

Pokok boleh dibiakkan dengan jayanya secara keratan tetapi bahan tanaman in didapati tidak boleh disimpan lama dalam beg plastik. Anak pokok hendaklah ditanam dalam tempoh 3 bulan.

3. PENANAMAN

Jarak bagi tanaman ini ialah 1.5m x 3m. Setiap lubang pokok dimasukkan 4kg baja Organik beserta dengan baja CIRP sebanyak 115gm.

4. PENGURUSAN

Untuk tumbesaran dan pengeluaran hasil yang baik, pokok-pokok anggur perlu dijaga dengan baik. Antaranya ialah:

Kawalan Musuh dan Penyakit
Semburan racun serangga, racun kulat dan baja daun dilakukan tiap-tiap minggu untuk mencegah serangan seperti kumbang. PEnyakit seperti Karat Daun dan Hawar Daun juga dicegah melalui racun kulat menakala baja daun menambah kesegaran kepada pokok anggur. Beberapa jenis penyakit telah dikenal pasti menyerang anggur dan cara pengawalannya yang paling berkesan adalah seperti berikut:

Antraknos
Penyakit ini menyerang pucuk, daun dan buah. Racun kulat yang sesuai ialah Benlate.

Karat
Menyerang daun dan buah anggur. Antara racun kulat yang berkesan untuk mengawal penyakit ini ialah Bayleton.

Kulapok Downy
Menyerang pucuk, daun, tendril bunga dan buah. Ridomil dan Mikal didapati berkesan bagi mengawal penyakit ini.

Pembajaan
Bagi memulihkan kesuburan tanah untuk tumbesaran pokok yang baik, pembajaan perlu dilakukan tiap-tiap bulan.
Program pembajaan seperti berikut adalah disyorkan:

UMUR (BULAN)

BAJA / POKOK / BULAN

3 - 6

20g urea + 20g 15:15:15

7 - 9

50g urea + 40g 15:15:15

10 - 11

100g urea + 80g 15:15:15

12 - 15

130g urea + 130g 15:15:15

16 - 24

300g 12:12:17:2 + TE

24

300g 12:12:17:2 + TE

Selain dari pembajaan bulanan baja organik juga perlu digunakan tiap-tiap kali selepas pemangkasan dibuat. Kadar yang digunakan bergantung kepada jenis tanah. Semasa berbunga dan awal berbuah penyuburan baja, semburan racun kulat dan serangga perlu dilakukan.

Penyiraman
Siraman pokok dilakukan tiap-tiap hari jika tiada hujan. Kekurangan air menyebabkan pokok menjadi layu dan terbantut.

Merumput
Rumput yang tumbuh perlu dihapuskan dengan menggunakan mesin. Adalah penting racun rumpai tidak digunakan semasa pokok-pokok masih kecil.

Pembuangan Tunas Sisi
Tunas sisi perlu dibuang untuk mendapatkan pertumbuhan batang pokok yang tegak dan sekata. Selain dari tunas sisi dibuang untuk mempercepatkan tumbesaran pucuk dan dahan-dahan pucuk.

Penyediaan Para
Para diperlukan supaya pokok dapat menjalar dan memudahkan pengeluaran hasil serta memudahkan penjagaan pokok keseluruhannya. Para juga hendaklah dibuat dari bahan yang tidak memerlukan kos perbelanjaan yang tinggi.

Cantasan Untuk Pengeluaran Cabang / Ranting
Cabang / ranting yang belum matang (masih hijau) perlu dipotong untuk memperbanyakkan cabang dan seterusnya apabila matang dapat mengeluarkan bunga. Caranya ialah dengan memotong 3-4 buku cabang / ranting tersebut. Apabila matang cantasan untuk pengeluaran buah bolehkan dilaksanakan.

Cantasan Untuk Berbuah
Cabang / ranting yang menjalar di para penyokong boleh dicantas untuk menggalakkan pembungaan. Potong 5-8 dahan yang telah matang untuk menggalakkan pengeluaran bunga. Potong semua daun yang terdapat pada pokok-pokok anggur tersebut. Selepas 2-3 minggu bunga akan keluar pada dahan yang telah dipotong bersama dengan tunas baru.

Perladangan organik

Satu sistem pengeluaran yang mengelakkan dari penggunaan bahan-bahan sintetik kimia seperti baja, racun perosak kimia dan growth regulator.

Pengusaha mengambil langkah-langkah untuk melindungi alam sekitar dan memelihara biodiversiti(flora dan fauna)

Selain dari mengelak menggunakan input pengeluaran kimia sintetik(baja, bahan kawalan perosak dan penyakit, hormon dsb.), the cosmic and spiritual forces are employed untuk menghalang serangan perosak dan penyakit untuk mendapatkan hasil tanaman yang tinggi.

INPUT PENGELUARAN

Bahan Baja

(Untuk Pertumbuhan dan Penghasilan tanaman)

  • Kompos
  • Tahi Ayam
  • Sisa Tanaman
  • Tanaman Kekacang
  • Green-manure
  • Baja Organik

Skim organic malaysia

Satu program pensijilan untuk mengiktiraf pemilik ladang yang mengusaha tanaman mengikut keperluan-keperluan piawaian (standard) organik negara.

Peserta skim yang berjaya dianugerahkan sijil rasmi dan dibenarkan mempamerkan logo ORGANIK MALAYSIA pada produk

Monday, September 17, 2007

BAWANG PUTIH MERENDAHKAN TEKANAN DARAH


Bawang putih atau nama saintifiknya Allium sativum Linn dari keluarga Liliaceae mempunyai kehebatan yang tersendiri dalam sejarah perubatan taradisi. Tidak hairanlah jika ia digunakan secara meluas dalam kebanyakan masakan berbagai bangsa sejak 5000 tahun yang lalu bagi mendapatkan khasiatnya di samping jadi resipi.

Bawang putih mengandungi unsur antibiotik yang dapat membersihkan sistem tubuh dan mencecah pelbagai penyaki, terutamanya untuk membuang angin dalam badan dan membantu penghadaman serta melegakan sakit reumatik. Jika dimakan mentah dapat membantu merawat asma, artritis, selesema, jangkitan sinus dan sakit tekak.

Rencana oleh Hadijah Hassan (Agromedia Bil.1, 1997, terbitan Mardi) menyebutkan bahawa bawang putih mempunyai ciri-ciri antibakteria, antivirus, antibarah dan mencegah sakit jantung.

Kandungan allicin dalam bawang putih mampu mencegah tumor dengan mencegah pembiakan sel-selnya. Ia juga mengurangkan tahap kolesterol di samping memperbaiki aliran darah dan merendahkan tekanan darah.

Bawang putih juga mengandungi dua mineral pelindung iaitu selenium dan germanium yang baik untuk kesihatan. Namun di samping khasiatnya, ia mempunyai bau yang tajam. Kandungan asid amino bersulfur menyebabkan bau mulut dan badan yang tidak menyenangkan

BELIMBING MANIS GANTI AIR BATU


Belimbing manis ialah sejenis tanaman tradisi yang sering dijadikan sebagai selingan di halaman rumah. Namun kini, setelah penemuan beberapa klon baru belimbing menjadi tanaman ladang dengan nama-nama baru seperti belimbing madu dan sebagainya.

Nama saintifiknya Averrhoa carambola L. dari keluarga Geraniaceae. Belimbing manis mempunyai khasiat untuk merawat demam panas dan cacar air, iaitu sejenis penyakit kulit yang membentuk gelembong-gelembong lutsinar di seluruh badan. Amat merbahaya kerana ia mudah menjangkit terutama di kalangan kanak-kanak.

Caranya ialah dengan menghancur-lumatkan daun yang muda dan ambil airnya. Titiskan perahan air daunnya pada kudis yang terbentuk dari cacar air itu. Lakukan tiga kali sehari pagi dan petang.

Untuk merawat demam panas pula, amalan tradisi menggunakan daun belimbing ini sebagai tuaman pada dahi pesakit, kerana pada zaman dahulu amat sukar mendapatkan air batu.

Caranya ialah dengan mengambil segenggam daun belimbing manis yang segar dan rebus bersama dua gelas air. Setelah mendidih selama lima minit, biarkan ia benar-benar sejuk. Apabila sudah sejuk barulah diambil dan tuamkan pada dahi pesakit dengan menggunakan kain besih. Ia dikatakan dapat menurunkan suhu panas yang dialami oleh pesakit.

PISANG MENGURANGKAN TEKANAN DARAH TINGGI


Pisang masak segar mengandungi 70% air, 27% karbohidrat, 1.2 protein, 0.3% lemak dan 0.5% serat, di samping vitamin B dan C serta sedikit vitamin A. Lain-lain kandungan pisang ialah seperti kalium, tiamina, riboflavin, niasin, kalsium, magnesium dan fosforus. Justeru itu pisang amat sesuai untuk diet kerana kandungan lemak, garam dan kolestrolnya yang rendah.

Satu kajian yang dijalan oleh para doktor di India mendapati, dengan memakan dua biji pisang sehari selama seminggu, seseorang yang mengalami tekanan darah tinggi dapat menurunkan kadar tekanannya sebanyak 10%.

Tekanan darah tinggi disebabkan terlalau banyak kandungan garam di dalam tubuh badan. Dengan menjadikan pisang sebagai makanan sampingan, kesan tekanan boleh dikurangkan kerana pisang mengandungi banyak potassium yang boleh membantu mengurangkan garam di dalam badan.

Di samping sesuai untuk makanan awal bayi, pisang juga dikatakan boleh mengelakkan dari penyakit ulser dalam perut. Justeru itu tidak hairanlah jika Yayasan Pemakanan British pernah mengeluarkan kenyataan yang berbunyi: “Tidak ada makanan yang mempunyai nilai pengubatan yang luar biasa seperti pisang, di mana kehebatannya terasa jika dimakan berserta sayur-sayuran setiap hari.

Selain kehebatan buahnya, cecair yang terdapat pada buah dan akar boleh dijadikan sebagai penawar untuk sakit kulit terutamanya pecah-pecah pada kaki dan penawar sakit gigi. Sementara akar pisang yang dilumatkan pula boleh dijadikan demah pada bengkak-bengkak dan bisul bagi mempercepatkan keluar nanah.

Jantung pisang boleh dibuat kerabu atau penyecah sambil, tetapi jantung pisang serendah dan embun amat pahit untuk dimakan. Jantung pisang juga boleh direbus bersama gula batu bagi penawar demam panas. Bagaimanpun pengidap lelah atau asma dinasihatkan jangan memakan jatung pisang.

Penanaman Buah Naga


AGRONOMI TANAMAN

Varieti

Buah naga atau nama saintifiknya hylocereus undatus tergolong dalam keluarga Cactaceae atau kaktus. Buah ini terbahagi kepada tiga jenis iaitu varieti putih (Hylocereus undatus), varieti merah (Hylocereus polyrhizus), dan varieti kuning (Hylocereus megalanthus), namun begitu hanya dua varieti yang sesuai ditanam di Malaysia iaitu varieti putih dan merah. Varieti ini mempunyai sifat tanaman yang berlainan antara satu sama lain. Varieti putih mempunyai batang bewarna hijau putih, bahu yang tinggi dan kasar berbanding dengan varieti merah. Tanaman buah naga termasuk dalam kumpulan jenis kaktus yang mudah tumbuh di kawasan tropika yang mempunyai sistem saliran yang baik.

Tanah
Sesuai dengan tanah berpasir dan tanah loam berpasir yang kaya dengan bahan organik, dan tanah mestilah mempunyai saliran semulajadi yang efisien.
Sifat tanaman dan penanaman
Buah naga mempunyai sifat fisiologi ‘long day plant’. Ini bermakna tanaman ini memerlukan tempoh cahaya matahari yang panjang pada waktu siang. Tumbuhan ini hidup secara menjalar dan memerlukan sokongan untuk tumbuh. Oleh itu ia perlukan para untuk menyokong batangnya yang lembut. Para berfungsi bagi memudahkan batang dan dahannya memanjat dan menjalar. Jenis jarak tanaman yang akan di lakukan adalah 8’ X 10’ yang akan memuatkan 500 batang tiang pada keluasan seekar. Setiap batang tiang konkrit akan ditanam dengan empat batang pokok buah naga ini. Ini bermakna 2000 batang pokok diperlukan pada keluasan seekar.

Bahan tanaman
Pokok buah naga boleh dibiak dengan semaian biji atau keratan batang. Penanaman melalui keratan batang lebih baik kerana bahan tanaman mudah di peroleh dan pokok membesar dengan cepat. Keratan benih tersebut dikeringkan di tempat yang sesuai dan di tanam ke dalam polibag. Keratan boleh juga terus ditanam di ladang sekiranya tapak dan tiang para sudah disediakan. Pokok yang telah ditanam akan menjalar ke atas mengikut tiang. Pokok yang telah ditanam hendaklah diikat pada tiang supaya ia tidak mudah terkulai dan patah. Apabila pokok buah naga sudah membesar dan memenuhi para sokongan, ia hendaklah dijarangkan supaya ia tidak bertindih-tindih. Sulur air (stem) yang memanjang hendaklah dijaga supaya tidak mudah patah.

Pembajaan
Sistem tanaman organik, ini adalah kerana pokok ini sesuai di tanam secara organik dan juga permintaan pasaran sekarang yang tinggi terhadap tanaman organik. Baja organik cecair boleh juga di sembur 7 hari sekali dan makin kerap apabila pokok sudah besar. Sulur air (stem) yang keluar hendaklah dibuang supaya pokok utama dapat membesar dengan baik. Pembajaan yang berjadual dan mengikut keperluan pokok perlu diamalkan bagi menjamin pertumbuhan pokok dan buah yang berkualiti dan berterusan.

Penyiraman
Pokok ini secara amnya tidaklah memerlukan air yang banyak. Ini adalah kerana pokok ini jenis pokok kaktus padang pasir yang boleh menyimpan air. Air hanya diperlukan secukupnya pada musim panas. Paip jenis PVC akan dipasang bagi memudahkan kerja penyiraman dilakukan pada musim panas. Secaranya amnya, pokok disiram seminggu sekali, tetapi sekiranya berlaku hujan pada minggu tersebut, pokok tidaklah perlu disiram pada minggu tersebut.

Friday, September 14, 2007

PENGEKSPORTAN TUMBUH-TUMBUHAN

Perdagangan anatarabangsa dalam bidang pertanian adalah penting supaya dapat
menyumbang kepada Keluaran Dalam Negara Kasar. Ini hanya tercapai sekiranya komoditi komoditi eksport negara adalah berkualiti, mempunyai tarikan tersendiri dan daya saing di
pasaran antarabangsa. Dalam pada itu Seksyen Fitosanitasi dan Kawalan Eksport, Bahagian
Perlindungan Tanaman Dan Kuarantin Tumbuhan memainkan peranan dalam konteks seperti
berikut:

a. Mempromosi perdagangan dalam tumbuhan dan bahan tumbuhan yang bernilai
komersial.

b. Mengawal keluar-masuk bahan-bahan genetik bertujuan untuk memastikan
penggunaan secara berkekalan sumber “biological diversity” negara;

Dalam usaha untuk memberi perkhidmatan bagi pengeksportan secara lancar aspek
keselamatan kepada industri pertanian samada dalam negara mahupun di luar negara tidak
dikompromikan. Pelaksanaan tanggungjawab ini adalah berpandukan kepada Akta Kuarantin
Tumbuhan 1976, Perintah Kastam (Larangan Mengenai Eksport) 1998 dan Garis panduan
untuk pelaksanaan Perintah Kastam 1998.

Aspek fitosanitasi harus diberi perhatian dan segala usaha perlu diambil untuk
memastikan semua syarat, khususnya jenis-jenis rawatan yang diperlukan oleh negara
pengimport telah dipatuhi sebelum sijil fitosanitasi dikeluarkan. Langkah-langkah ini adalah
penting bagi memastikan tumbuh-tumbuhan atau bahagian tumbuhan yang dieksport adalah
bebas dari perosak berbahaya.

Vermikompos - baja kompos

Penghasilan baja kompos menggunakan cacing tanah adalah salah satu lagi cara baja organik bermutu tinggi boleh dihasilkan. Aktiviti ini dapat menjana pendapatan sampingan dan tambahan kepada petani. Aktiviti ini hanya melibatkan penggunaan bahan buangan pertanian dari sisa ladang seperti jerami padi, batang jagung, hampas kelapa sawit atau bahan-bahan pertanian terbuang yang separuh reput dan sesuai di campur dengan najis haiwan seperti tahi lembu, tahi kambing dan tahi ayam yang usang sebagai bahan makanan kepada cacing tanah yang diternak.

Baja kompos berkualiti yang akan diperkenalkan adalah vermikompos. Ianya adalah bahan organik hasil dari campuran vermicast iaitu tahi cacing yang dikeluarkan selepas memakan sisa bahan tumbuhan dengan najis haiwan tadi dengan tinggalan reputan bahan organik proses pereputan sepenuhnya oleh mikrob. yang tidak sempat dimakan oleh cacing tetapi mengalami

Komponen vermicast yang terbentuk dari aggregat-aggregat kecil yang disatukan oleh sebatian organik polisakarida dapat memperbaiki struktur tanah dan mengandungi pelbagai jenis hormon dan enzim yang dikeluarkan oleh jutaan mikrob yang terdapat dalam perut cacing.

Campuran vermicast dengan kompos hasil dari reputan bahan organik oleh mikroorganisma disahkan kaya dengan humus dan unsur-unsur pemakanan seperti nitrogen, kalium, fosforus, kalsium, magnesium dan boron serta mengandungi 1000 kali-ganda mikrob lebih dari tanah biasa. Antara bakteria-bakteria yang didapati dalam vermikompos ini adalah aerobik dan ‘nitrogen liberating bacteria’, Lactobacillus sp. (penguraian bahan organik), Pseudomonas sp. terutama P. aeruginosa (mengeluar hormon dan enzim untuk pembesaran pokok), Alkaligenes sp., Azobacter sp. (pengikat nitrogen kepada nitrit), Aktinomisit sp. dan lain-lain. Hasil daripada penyelidikan di Canada, New Zealand dan Amerika Syarikat menunjukkan penggunaan vermikompos pada tanaman boleh menambah hasil tanaman dari 70% hingga 300%.

Wednesday, September 12, 2007

Perosak Vertebrit

1. Tikus

Tikus belukar ( Rattus tiomanicus ) dan tikus sawah ( Rattus argentiventer ) dari keluarga Muridae adalah jenis yang menyerang tanaman buah-buahan.

Kawalan :

  • Memasang jerat, perangkap, bubu untuk menangkap tikus
  • Mengumpan tikus dengan racun tikus antikoagulan contoh brodifacoum atau warfarin jika kerosakan tikus melebihi 5 % ( berdasarkan penilaian kerosakan yang dibuat ke atas 10% daripada keluasan tanaman ). Satu ketul umpan berlilin diletakkan di pangkal pokok dan selangkan 5 pokok sebelum meletakkan umpan yang berikutnya. Biasanya perlu 4 kali pengumpanan untuk satu musim.
  • Menggunakan burung pungguk jelapang untuk mengawal tikus. Ini boleh dilaksanakan jika ada burung pungguk dan kotak sarang pungguk di ladang yang berhampiran. Berikutan itu, penggunaan umpan tikus yang beracun perlu dikurangkan kepada sekali semusim sahaja.
  • Menjaga kebersihan kebun daripada semak supaya tikus tidak bersarang

2. Tupai

Tupai aktif pada waktu siang dan jenis yang kerap menyerang tanaman buah- buahan ialah tupai merah ( Callosciurus notatus ) dari keluarga Sciuridae.

Kawalan :

  • Memasang jerat, perangkap, bubu untuk menangkap tupai
  • Menembak berjaya tetapi memerlukan belanja yang tinggi
  • Mengumpan tupai dengan racun tikus antikoagulan contoh brodifacoum atau warfarin jika kerosakan buah melebihi 5 % ( berdasarkan penilaian kerosakan yang dibuat ke atas 10% daripada keluasan tanaman ). Satu ketul umpan berlilin diletakkan di pangkal pokok dan selangkan 5 pokok sebelum meletakkan umpan yang berikutnya. Biasanya perlu 4 kali pengumpanan untuk satu musim.
  • Sebagai pilihan gunakan 1 bahagian racun tikus warfarin dengan 19 kacang tanah atau jagung yang digoreng dan diletakkan pada bekas umpan daripada tin atau buluh. Letakkan 1-2 meter daripada tanah di atas pokok dan buatkan 25-50 tempat umpan setiap hektar.

3. Musang

Musang aktif pada waktu malam dan jenis yang kerap menyerak tanaman buah-buahan ialah musang pulut (Paradoxurus hermaphroditus) dan musang akar ( Actogalidia trivigata ) dari keluarga Viverridae.

Kawalan :

· Menggunakan perangkap dengan umpan buah masak

4. Kera

Kera (Macaca fascicularis) dan lotong ( Presbytis cristata) dari keluarga Cercopithecidae.

Kawalan :

· Kera dan lotong adalah haiwan yang dilindungi oleh Jabatan Perlindungan Liar dan Taman Negara. Kejadian haiwan ini perlu dilaporkan kepada Jabatan tersebut yang terdekat sekali bagi membolehkan pemasangan perangkap atau operasi memburu dilaksanakan.

· Memasang pagar zink untuk mengelak monyet memanjat.

· Menyembur sekeliling ladang menggunakan racun berbau busuk seperti racun Malathion.

· Memasang pagar elektrik

5.

Kelawar

Terdapat beberapa jenis kelawar yang menjadi masalah kepada tanaman iaitu Eunycteris dan Magroglossus minimus.

Kawalan :

· Menggunakan jaring di sekeliling kawasan ladang

· Bat repellent (pencegah) dengan menggunakan Naftalena

· Menggunakan frekuensi bunyi yang tinggi seperti Wisel.

· Menggunakan cahaya yang terang di sekitar ladang.

· Menyediakan rumah perangkap ( rumah gelap )

6. Babi Hutan

Babi hutan banyak membiak di sekitar perkampungan terutama sekali terdapat tanah-tanah yang semak dan terbiar.

Kawalan :

· Musnahkan tempat pembiakan dengan membersihkan tanah-tanah terbiar

· Mengadakan operasi memburu dan menembak dengan bantuan PERHILITAN dan RELA.

· Membina parit di sekeliling ladang seluas 4 kaki.

· Memasang pagar plastik berwarna putih atau warna lain supaya babi hutan tidak nampak kawasan penanaman.

· Memasang ‘Pest Guard’ pada pangkal pokok.

· Memasang pagar elektrik di sekeliling kebun.

Kaedah Pencegahan dan Kawalan Perosak Tanaman

Boleh dilakukan secara :

1. Kawalan Kultural

· Mengamalkan kebersihan ladang

· Mengawal rumpai

2. Kawalan Fizikal

· Penghalang seperti pagar

· Cahaya seperti memasang lampu

3. Kawalan Kimia

· Menggunakan racun perosak

4. Kawalan Biologi

· Menggunakan musuh semula jadi seperti burung pungguk jelapang untuk kawalan tikus

5. Kawalan Mekanikal

· Mengutip dan musnah

6. Pengurusan Perosak Bersepadu ( IPM )

· Amalan secara kombinasi menggunakan kaedah-kaedah kawalan di atas dan cara amalan penanaman yang baik ( GAP )

· Penggunaan racun perosak yang minimum dan apabila perlu sahaja

· Pemeliharaan musuh semula jadi perosak seperti ular.

SKIM AKREDITASI LADANG MALAYSIA (SALM)

Objektif

Satu skim persijilan yang dirangka oleh Jabatan Pertanian untuk memberi pengiktirafan kepada ladang – ladang yang mengamalkan amalan pertanian yang baik berkonsepkan mesra alam sekitar dan menghasilkan produk yang berkualiti, selamat dan sesuai dimakan.

Proses Akreditasi

Proses untuk persijilan dan akreditasi melibatkan kerja-kerja pemprosesan permohonan, pemeriksaan ladang dan kawasan, verifikasi amalan ladang, analisis hasil ladang, penilaian dan kelulusan oleh Jawatankuasa dan seterusnya pendaftaran dan persijilan.

Pelaksanaan

Lawatan keladang akan dijalankan oleh pegawai – pegawai pemeriksa yang dilantik berasaskan maklumat yang diperolehi mengenai ladang tersebut serta amalan-amalan yang diikuti dan dinilai berpandukan standard dan garispanduan yang telah ditetapkan. Tiga aspek penilaian akan diberi tumpuan untuk tujuan akreditasi iaitu:

i. Kesesuaian ladang dan persekitaran,

ii. Amalan pertanian yang dilaksanakan, dan

iii. Kualiti produk yang dihasilkan.

Lawatan keladang akan dijalankan oleh pegawai – pegawai pemeriksa yang dilantik berasaskan maklumat yang diperolehi mengenai ladang tersebut serta amalan-amalan yang diikuti dan dinilai berpandukan standard dan garispanduan yang telah ditetapkan. Tiga aspek penilaian akan diberi tumpuan untuk tujuan akreditasi iaitu:

i. Kesesuaian ladang dan persekitaran

Penilaian mengenai kesesuaian ladang dan persekitaran mengambilkira lokasi, hakmilik dan sejarah gunatanah, kesesuaian tanah dan tanaman serta risiko ladang kepada persekitaran.

ii. Amalan pertanian yang baik

Amalan pertanian yang baik mengambilkira pengurusan tanah dan substrat, penggunaan bahan tanaman dan input, pengurusan pembajaan dan kawalan perosak, pengendalian lepastuai, pengurusan dan pembuangan sisa ladang , penggredan, pembungkusan dan perlabelan serta kebajikan dan kemudahan pekerja.

iii. Kualiti Produk

Produk-produk yang dikeluarkan dari ladang- ladang ini pula hendaklah berkualiti dan selamat untuk dimakan dan yang mempunyai bentuk, rupa dan rasa yang baik serta mengandungi sisabaki racun perosak dan kandungan logam berat dibawah paras yang dibenarkan.

Kesimpulan

Skim Akreditasi Ladang Malaysia melalui pengiktirafan dan penggunaan logo SALM, merupakan program yang boleh memberi kelebihan dalam meningkatkan kualiti keluaran pertanian supaya negara dapat bersaing di pasaran tempatan dan antarabangsa.